top of page
ενδοδοντική θεραπεία

Ενδοδοντική θεραπεία - 
Απονεύρωση

Τι είναι η Ενδοδοντική Θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία, γνωστή και ως απονεύρωση, είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που σχεδιάστηκε για να διατηρείται στον οδοντικό φραγμό ένα έντονα κατεστραμμένο ή μολυσμένο δόντι. Αυτή η εξειδικευμένη διαδικασία είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της στοματικής μας υγείας εξαλείφοντας τη μόλυνση, το πόνο και τη φλεγμονή. Κατά την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρείται ο φλεγμαίνων, μολυσμένος ή νεκρός πολφός του δοντιού και στη συνέχεια το δόντι εμφράσεται ερμητικά και αποκαθίσταται με μια έμφραξη (σφράγισμα), στεφάνη (θήκη) ή κάποια άλλη προσθετική εργασία. Η πραγματοποίηση μιας ενδοδοντικής θεραπείας είναι πολλές φορές η μόνη λύση ώστε να αποφύγουμε μια ανεπιθύμητη εξαγωγή του δοντιού και να διατηρήσουμε το φυσικό μας δόντι ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στη τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος ή γέφυρας. Είναι μάλιστα μια θεραπεία που, αν γίνει κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες και με τα απαραίτητα υλικά και τεχνικές έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 99%.

Πότε απαιτείται ενδοδοντική θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν ο πολφός του δοντιού μολύνεται ή φλεγμαίνει ή νεκρώνεται λόγω διαφόρων αιτιών, συμπεριλαμβανομένων:

1. Βαθιά τερηδόνα: Όταν μία τερηδόνα δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και καταλήγει πολύ κοντά ή μέσα στον πολφό του δοντιού.
2. Τραυματισμός: Κατάγματα και ρωγμές που καταλήγουν στο πολφό του δοντιού ή τραυματισμοί τόσο ισχυροί που προκαλούν φλεγμονή ή νέκρωση.
3. Επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές επεμβάσεις: Πολλαπλές οδοντιατρικές επεμβάσεις στον ίδιο δόντι μπορούν, ενίοτε, να οδηγήσουν σε φλεγμονή του πολφού
4. Εκτενείς περιοδοντικές βλάβες (νόσοι των ούλων) που τελικά επηρεάζουν το εσωτερικό του δοντιού.

Μια ενδοδοντική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι αναγκαία για προσθετικούς λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γενικός οδοντίατρος αποφασίζει ότι ένα δόντι θα πρέπει να θεραπευτεί ενδοδοντικά ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σωστά και με ασφάλεια σε μια οδοντιατρική θεραπεία.

Δυστυχώς, ένα μολυσμένο δόντι δεν μπορεί να αυτοθεραπευθεί ή να αντιμετωπιστεί μόνο με αντιβίωση και αν το δόντι αφεθεί αθεράπευτο στο στόμα τότε κινδυνεύουμε από μεγάλες και επικίνδυνες μολύνσεις και αποστήματα, πόνο, απώλεια οστού και τελικά απώλεια του δοντιού.

Η διαδικασία

1. Διάγνωση: Ο οδοντίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών, για να αξιολογήσει την κ

ατάσταση του δοντιού σας και να καθορίσει τον βαθμό της ζημιάς ή της μόλυνσης.

2. Αναισθησία: Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία για να αναισθητοποιηθεί το δόντι και η περιοχή γύρω από αυτό, εξασφαλίζοντας ότι θα είστε άνετοι και χωρίς πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

3. Διάνοιξη : Δημιουργείται ένα μικρό άνοιγμα στην επιφάνεια του δοντιού για να υπάρξει πρόσβαση στη περιοχή όπου βρίσκεται ο μολυσμένος πολφός.

4. Καθαρισμός και Επεξεργασία του ριζικού συστήματος: Ο μολυσμένος ή κατεστραμμένος πολφός αφαιρείται προσεκτικά, και οι ριζικοί σωλήνες καθαρίζονται και διαμορφώνονται για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα και βακτήρια.

5. Έμφραξη: Οι επεξεργασμένοι ριζικοί σωλήνες εμφράσονται ερμητικά με ένα βιοσυμβατό υλικό που ονομάζεται gutta-percha για να αποτραπεί η επαναμόλυνση. Στη συνέχεια, το δόντι εμφράσεται με προσωρινό υλικό και ο ασθενής επιστρέφει στον οδοντίατρό του για τη τελική αποκατάσταση.

6. Αποκατάσταση: Σε πολλές περιπτώσεις, ένα δόντι που έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να απαιτεί πρόσθετη αποκατάσταση, όπως μια οδοντική στέφανη, για να ενισχυθεί και προστατευθεί.

Μια ενδοδοντική θεραπεία συνήθως μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα ραντεβού αν και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες θα χρειαστούν δύο ή περισσότερα ραντεβού.

Τι να περιμένετε μετά την ενδοδοντική θεραπεία

Μετά την ενδοδοντική θεραπεία, είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε κάποια ήπια δυσφορία ή ευαισθησία, την οποία συνήθως μπορείτε να διαχειριστείτε με αντιφλεγμονώδη φάρμακα που προτείνει ο ενδοδοντολόγος και θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε λίγες μέρες. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε οποιεσδήποτε οδηγίες σας δίνονται για να εξασφαλίσετε μια σωστή ανάρρωση.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοδοντικής θεραπείας

Η ενδοδοντική θεραπεία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:

1. Ανακούφιση από τον Πόνο: Εξαλείφει αποτελεσματικά τον πόνο και τη δυσφορία που σχετίζεται με τις μολύνσεις των δοντιών.

2. Διατήρηση των Φυσικών Δοντιών: Σας επιτρέπει να διατηρήσετε τα φυσικά σας δόντια, που είναι ζωτικά για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του στόματος και την αισθητική.

3. Πρόληψη Εξάπλωσης της Μόλυνσης: Η ενδοδοντική θεραπεία αποτρέπει την εξάπλωση της μόλυνσης στα γύρω δόντια και του ιστούς, συμβάλλοντας στη συνολική στοματική υγεία.

bottom of page