top of page
Λ. Μεσογείων 248
Χολαργός
15561
Ενδοδοντολογικό Ιατρείο
αντιμετώπιση οδοντικού πόνου με απονεύρωση Χολαργός, "Αγία Παρασκευή", ενδοδοντολόγος
-
Τι είναι η ενδοδοντία; Ποιος ο ρόλος του ενδοδοντολόγου;Η ενδοδοντία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις του εσωτερικού του δοντιού θεραπεύοντας το πόνο, τη φλεγμονή και τις μολύνσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας ασθενής . Ο ενδοδοντολόγος είναι ένας χειρουργός οδοντίατρος ο οποίος έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακες σπουδές στον τομέα της ενδοδοντίας. Η γνώση και η εμπειρία σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες τεχνικές και τη πρόσβαση σε ειδικό εξοπλισμό του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει με τον καλύτερο τρόπο απαιτητικά περιστατικά ώστε τα φυσικά δόντια να παραμένουν στο στόμα και να μη χρειαστεί να αφαιρεθούν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι ο ενδοδοντολόγος διαβάστε περισσότερα εδώ.
-
Τι είναι το οδοντιατρικό μικροσκόπιο;Ένα οδοντιατρικό μικροσκόπιο είναι ένα εξειδικευμένο οπτικό μέσο που σχεδιάστηκε για ενισχυμένη οπτικοποίηση κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων, ιδίως στον τομέα της ενδοδοντίας. Είναι ένα καινοτόμο τεχνολογικό επίτευγμα που χρησιμοποιείται και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως στην ΩΡΛ, καθώς προσφέρει ρυθμιζόμενα επίπεδα μεγέθυνσης (έως και x32), έντονο φωτισμό και εξαιρετικά ευκρινή εικόνα. Οι ενδοδοντολόγοι χρησιμοποιούν τα οδοντιατρικά μικροσκόπια για να μεγεθύνουν και να φωτίσουν το εσωτερικό των δοντιών, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν και να επεξεργάζονται επιτυχώς περίπλοκα ανατομικά συστήματα πραγματοποιώντας θεραπείες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια. Η αυξημένη ακρίβεια που προσφέρει το μικροσκόπιο συνεισφέρει σε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στις ενδοδοντικές θεραπείες, μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και βελτιώνει συνολικά την ποιότητα της φροντίδας του ασθενούς. Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα μας για το οδοντιατρικό μικροσκόπιο.
-
Πότε κρίνεται απαραίτητη μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);Η απόφαση για την ανάγκη μιας ενδοδοντικής θεραπείας λαμβάνεται από τον οδοντίατρο μετά την ανάλυση του ιστορικού και των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση μιας ενδελεχούς κλινικής και ακτινογραφικής εξέτασης. Τις περισσότερες φορές η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται είτε σε δόντια στα οποία έχει διαπιστωθεί μη αντιστρεπτή φλεγμονή ή νέκρωση του πολφού (νεύρου) είτε σε περιπτώσεις που η αφαίρεση του πολφού (νεύρου) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή κατασκευή μιας προσθετικής εργασίας (γέφυρας, θήκης κλπ.) Διαβάστε περισσότερα για τις ενδείξεις μιας ενδοδοντικής θεραπείας.
-
Είναι επίπονη θεραπεία η απονεύρωση;Η απάντηση είναι όχι. Όλες οι θεραπείες που πραγματοποιούνται από τον ενδοδοντολόγο γίνονται κάτω από τοπική αναισθησία. Δεν είναι απίθανο να υπάρχει πόνος μετά το ραντεβού, ο οποίος όμως είναι ανεκτός και αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα. Διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο μας.
-
Πόσα ραντεβού είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθεί μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);Οι περισσότερες ενδοδοντικές θεραπείες ολοκληρώνονται σε ένα ή δύο συνεδρίες. Επειδή όμως κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τις ανάγκες τις δικής σας περίπτωσης. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας εξαρτάτε από το εκάστοτε περιστατικό.
-
Ποιες είναι οι εναλλακτικές της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωσης);Τις περισσότερες φορές, η μόνη εναλλακτική είναι η εξαγωγή του δοντιού και η τοποθέτηση κάποιου εμφυτεύματος ή γέφυρας για την αντικατάσταση του δοντιού.
-
Θα μπορώ να οδηγήσω μετά τη θεραπεία;Ναι. Δε χορηγούνται φάρμακα που εμποδίζουν την ικανότητα σας να οδηγήσετε.
-
Θα μπορώ να εργαστώ μετά την ενδοδοντική θεραπεία;Ναι. Παρόλα αυτά θα έχετε για λίγες ακόμα ώρες την αίσθηση της τοπικής αναισθησίας στη περιοχή που θεραπεύτηκε.
-
Πόσο κοστίζει μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);Το κόστος εξαρτάται από το είδος της θεραπείας και τη θέση του δοντιού στο στόμα. Ο ενδοδοντολόγος θα σας ενημερώσει για αυτό στο ραντεβού σας.
-
Μπορεί να ξαναέχω ποτέ πρόβλημα με ένα απονευρωμένο δόντι;Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι μια θεραπεία με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, τα οποία βέβαια εξαρτώνται από την αρχική κατάσταση του δοντιού. Η κατάρτιση του οδοντιάτρου, οι τεχνικές και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο άρα η επιλογή ενός ενδοδοντολόγου για τη πραγματοποίηση ενός απαιτητικού περιστατικού είναι μεγάλης σημασίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή τελική αποκατάσταση του δοντιού (σφράγισμα, θήκη κλπ ) είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που, επίσης, θα καθορίσει την επιτυχία μιας θεραπείας. Αν όλα τα παραπάνω δε τηρηθούν ή ο ασθενής δεν ακολουθήσει τις μακροπρόθεσμες οδηγίες που θα του δώσουν οι θεράποντες οδοντίατροι, υπάρχει περίπτωση το δόντι να χρειαστεί περαιτέρω θεραπείες.
-
Πώς να φροντίσω το δόντι μου μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία;Συνήθως μετά την ενδοδοντική θεραπεία το δόντι είναι καλυμμένο με προσωρινό σφράγισμα εωσότου τοποθετηθεί η τελική αποκατάσταση από τον παραπέμποντα οδοντίατρο. Μέχρι να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποφεύγουμε να μασάμε σε αυτή τη πλευρά του στόματος ώστε να μη προκληθεί κάποιο κάταγμα στο δόντι. Επίσης, πρέπει να τηρούμε τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Για τα οπίσθια δόντια με ενδοδοντική θεραπεία συνίσταται η τοποθέτηση προσθετικής αποκατάστασης (θήκης ή επενθέτου) για να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας του δοντιού λόγω κατάγματος στο μέλλον.
-
Τι πρέπει να κάνω πριν την απονεύρωση;Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν τη θεραπεία σας. Είναι καλό όμως να: Έχετε φάει ικανοποιητικά καθώς θα σας ζητηθεί να μη μασήσετε για ένα διάστημα μετά τη θεραπεία, Έχετε συζητήσει με τον οδοντίατρο το ιατρικό σας ιστορικό, Αν σας έχει ζητηθεί, να έχετε λάβει κάποιο παυσίπονο, Είστε σχετικά ξεκούραστος. Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο 2106533378.
-
Τι πρέπει να κάνω μετά την απονεύρωση;Μετά την ενδοδοντική θεραπεία και επιστρέφοντας σπίτι σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσουμε ώστε να μειωθούν τα πιθανά συμπτώματα και να αναρρώσετε γρηγορότερα. Οι οδηγίες αυτές είναι ακόμα πιο σημαντικές στη περίπτωση που στο δόντι σας έχει τοποθετηθεί προσωρινή έμφραξη (σφράγισμα) ή προσωρινή στεφάνη (θήκη). Κατεβάστε τις αναλυτικές οδηγίες εδώ.
-
Υπάρχουν αντενδείξεις για μια ενδοδοντική θεραπεία.Οι πιο βασικές αντενδείξεις για μια ενδοδοντική θεραπεία είναι η ύπαρξη ανεξέλεγκτου διαβήτη ή ανεξέλεγκτης υπέρτασης, ένα πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα και ένα ιδιαίτερα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
-
Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω απονεύρωση;Μια ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν είναι δυνατό, προτιμούμε να προχωρήσουμε στη θεραπεία κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Επιθυμούμε πάντα την έγκριση του γυναικολόγου-μαιευτήρα της ασθενούς.
-
Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον ενδοδοντολόγο μετά από μια απονεύρωση;Μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία, θα σας προτείνουμε να μας επισκεφθείτε για μια επανεξέταση σε ένα διάστημα από από 6 μήνες έως 1 χρόνο, ανάλογα με την αρχική κατάσταση του δοντιού σας και τη θεραπεία που δεχθήκατε, ώστε να γίνει αξιολόγηση της επιτυχίας της επέμβασης και της διατήρηση της υγείας του δοντιού. Γενικότερα, συστήνουμε να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών και να ακολουθείτε το πρόγραμμα επανεξετάσεων που σας έχει προτείνει.
bottom of page