top of page
ΕΝΔΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Ασημίνα Γκιώνη.jpg

Τι είναι ο ενδοδοντολόγος;

Ακριβώς όπως ένας γιατρός σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, οι ενδοδοντολόγοι είναι ειδικοί στις ενδοδοντικές θεραπείες (απονευρώσεις) επειδή έχουν συμπληρώσει επιπρόσθετα χρόνια εκπαίδευσης πέρα ​​από την οδοντιατρική σχολή. Η πρόσθετη εκπαίδευσή τους επικεντρώνεται στη διάγνωση του πόνου των δοντιών και στη θεραπεία των ριζικών σωλήνων καθώς και σε άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με το εσωτερικό του δοντιού. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα μολυσμένο δόντι μπορεί να σωθεί μόνο με μια ενδοδοντική θεραπεία. Για το λόγο αυτό, οι ενδοδοντολόγοι αναφέρονται ως ειδικοί το να σώζουν δόντια.

  • Οι ενδοδοντολόγοι έχουν επιπρόσθετη εκπαίδευση

Οι ενδοδοντολόγοι έχουν επιπρόσθετη εκπαίδευση. Μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς φοίτησης στην οδοντιατρική σχολή και την απόκτηση του τίτλου του Χειρουργού Οδοντιάτρου, έχουν ολοκληρώσει και κάποιο Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα στο τομέα της Ενδοδοντολογίας. Εκεί επικεντρώθηκαν στη μελέτη των παθήσεων του οδοντικού πολφού και στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

  • Οι Ενδοδοντολόγοι διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία

Περιορίζοντας την πρακτική τους στην ενδοδοντολογία, οι ενδοδοντολόγοι επικεντρώνονται αποκλειστικά στις θεραπείες του οδοντικού πολφού. Ολοκληρώνουν μεγάλο αριθμό ενδοδοντικών θεραπειών την εβδομάδα, ενώ οι γενικοί οδοντίατροι συνήθως κάνουν πολύ λιγότερες καθώς ο χρόνος τους μοιράζεται και σε άλλα είδη θεραπειών. Οι ενδοδοντολόγοι δεν τοποθετούν εμφράξεις ή καθαρισμούς δοντιών - αφιερώνουν τον χρόνο τους στη διάγνωση και τη θεραπεία του πόνου των δοντιών και τη θεραπεία του πολφικού συστήματος. Είναι ειδικευμένοι ειδικοί στην εύρεση της αιτίας του πόνου στο στόμα και στο πρόσωπο που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να διαγνωστεί.

  • Οι Ενδοδοντολόγοι είναι ειδικοί στη διαχείριση του πόνου

Οι ενδοδοντολόγοι χρησιμοποιούν εξειδικευμένες τεχνικές για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς είναι απόλυτα άνετοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Χορηγούν πάντα τοπικό αναισθητικό πριν τη θεραπεία και εξασφαλίζουν ότι ο ασθενής δε θα ταλαιπωρηθεί. Εκτός από την άνετη θεραπεία, οι ασθενείς θα ανακουφιστούν από τον οδοντικό πόνο μετά τη διαδικασία της απονεύρωσης όταν απομακρυνθεί ο φλεγμαίνων πολφός ή θεραπευτεί η μόλυνση.

  • Οι Ενδοδοντολόγοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής

Οι ενδοδοντολόγοι διαθέτουν υλικά και εξοπλισμό που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη θεραπεία σας πιο άνετη και επιτυχημένη. Χρησιμοποιούν ένα μικρό ελαστικό φύλλο που ονομάζεται ελαστικό απομόνωσης για να απομονώσουν το δόντι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, προστατεύοντας το υπόλοιπο στόμα σας. Οι ψηφιακές ακτινογραφίες επιτρέπουν στους ενδοδοντολόγους να τραβήξουν λεπτομερείς φωτογραφίες της μικροσκοπικής ανατομίας των δοντιών για να δουν καλύτερα τους ριζικούς σωλήνες και τυχόν σχετικές λοιμώξεις. Οι ενδοδοντολόγοι χρησιμοποιούν οδοντιατρικά χειρουργικά μικροσκόπια για να βλέπουν καλύτερα το εσωτερικό των ριζικών σωλήνων για τη λεπτομερή και αποτελεσματική θεραπεία τους.

bottom of page